Laden Evenementen

JOODSE ONDERDUIKKINDEREN IN LIMBURG
19 februari 2017 t/m 5 mei 2017

In de aanloop naar de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag en aansluitend op de plaatsing van de laatste Stolpersteine in Valkenburg, toont Museum Land van Valkenburg vanaf 19 februari de expositie ‘Joodse onderduikkinderen in Limburg’. Om te ontkomen aan de deportatie doken veel joden onder. Daarbij raakten gezinsleden vaker gescheiden. Via een netwerk kwamen veel kinderen terecht in Limburg. Van een aantal van deze kinderen worden de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen. Ook in Valkenburg, in Houthem om precies te zijn, werd een joods kind ondergebracht. Onder de naam ‘Ria’ werd Marij de Goede-van Gelder in het gezin Mulleneers opgevangen. Haar verhaal is nu ook in deze tentoonstelling opgenomen.

Marij de Goede zal de expositie zelf openen op zondag 19 februari om 15.00 uur.
De schilderingen zijn van Herman Silbernberg, die zelf als joods jongetje in Limburg ondergedoken zat. Deze periode in zijn leven komt terug in zijn schilderijen. Ze zijn ook opgenomen in een boek en voorzien van toelichting onder de titel ‘Jochie, je moet er trots op zijn’. Verder worden de verhalen verteld van Ed van Thijn (ondergedoken in Brunssum), Ernst van Gelderen (ondergedoken in Vaals) , Appie Drielsma (ondergedoken in Gulpen), Hans Reichenbach en Eef Polak (beiden ondergedoken in Weert). Er zijn verschillende films te zien, waaronder een unieke opname van een Barmitswa-viering in 1942 in Sittard.

Marij de Goede moet, wanneer de dreiging van deportatie in Amsterdam steeds groter wordt en haar oma al is opgepakt, als driejarig kind afscheid nemen van ouders en zusjes en wordt door het verzet naar een onderduikadres in Houthem gebracht. Daar moet zij verder onder de naam Ria Gerritsen, als nichtje dat gevlucht is uit het gebombardeerde Rotterdam. De vreemde omgeving en nieuwe naam zijn in het begin moeilijk voor haar. Maar ze heeft geluk en wordt liefdevol opgenomen in het gezin Mulleneers in Houthem. Er ontstaat zelfs een hechte band. Dankzij het onderduikgezin overleeft Marij de oorlog, evenals haar ouders en zusjes. Toch lijkt er iets gebroken in de verhouding met haar eigen ouders en begint voor Marij een moeilijke periode, waarin ze niet goed weet waar ze thuis is. Sinds 11 jaar is ‘Ria’ weer woonachtig in Valkenburg.

De tentoonstelling wordt besloten op Bevrijdingsdag, 5 mei, tijdens een muzikaal samenwerkingsproject met Openlucht Theater Valkenburg. De expositie ‘Joodse Onderduikkinderen in Limburg’ is een coproductie van Museum Land van Valkenburg en het Erfgoedcluster Weert.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis
  • Voor speciale tentoonstellingen kan een toeslag worden gerekend.