Op 12 en 13 augustus vindt weer een erfgoedweekend plaats van de Coöperatie Erfgoed Limburg. De Limburgse erfgoedcoöperatie is opgericht met de ambitie informatie over Limburgs erfgoed centraal voor het publiek te ontsluiten. Limburg heeft veel om trots op te zijn. Daarom worden onder meer gezamenlijke erfgoedweekenden georganiseerd. Ook Museum Valkenburg doet meer aan het erfgoedweekend.
Maak een reis door de tijd
Ontdek in dit museum de geschiedenis van Valkenburg: de mergel, de Romeinen, de ruïne en het toerisme in Museum Valkenburg. Op de middenverdieping van het museum wordt de geschiedenis van Valkenburg toegelicht met filmpjes, schilderijen, prenten en tekeningen. Reis mee terug naar het ontstaan van de Limburgse mergel. De miljoenen jaren oude dieren- en plantenwereld die in vorm van fossielrijke kalksteen in de regio te vinden is. Dit samen met de vele interessante gesteenten die in Limburg voorkomen zijn te zien in de Geologiezaal van het museum.
Vuursteen
Uit vondsten van bewerkte vuursteen is gebleken dat de Neanderthalers al 200.000 jaar geleden het Geuldal bevolkten. Vuurstenen werktuigen zijn de bewijzen van de aanwezigheid van de prehistorische mens. In de late steentijd, zo’n 5500 jaar geleden, settelden jagers en verzamelaars zich in het Geuldal. De vuursteenmijnen werden op grote schaal geëxploiteerd; vuursteen was een populair exportproduct. Hiermee had Valkenburg destijds de eerste industrie. Het museum toont een uitgebreide collectie van verschilende vuurstenen artefacten en laat je kennis maken met het bewerken van de vuursteen.
Romeinen
De Romeinen kwamen in het jaar 53 voor Christus naar onze regio. Bij Valkenburg liep de 400 kilometer lange oude Romeinse verbindingsweg (Via Belgica) van Boulogne-sur-Mer (in Frankrijk) naar Keulen (Duitsland). De Romeinen vestigden zich hier en bouwden luxe villa´s, die we nu met grote boerderijen kunnen vergelijken. Op de vruchtbare lössgronden verbouwden ze graan voor de legers, die aan de Romeinse limes (grenzen) verbleven. Ontdek hoe de Romeinen hun beschaving in deze regio vormgaven met wegen, luxe ingerichte villa’s, en wat ze hun overledenen meegaven in het graf.
Kasteelruïne
In de Middeleeuwen regeren de machtige Heren van Valkenburg, over een gebied zo groot als het huidige Zuid-Limburg. Vele pogingen werden ondernomen door vijandelijke troepen om het vestingstadje in te nemen. Ontdek wat het rampjaar 1672 uiteindelijk voor Valkenburg betekende. Toegelicht in schilderijen, prenten en tekeningen wordt het verhaal samen met de archeologische vondsten uit Valkenburg van het eens zo machtige Land van Valkenburg verteld.
Na deze reis door de tijd kunt u even uitrusten met een gratis kopje koffie of thee in de Museumshop. Er zijn mooie boeken te koop over (regionale) kunst en historie. Ook kunt u nog genieten van de Limburgs kunstexposities in de beneden en bovenzaal van het museum.