—– PERSBERICHT —–

GEEN BOODSCHAP AAN TRENDS, IK DOE WAT IK LEUK VIND

Dries Engelen, kunstenaar en therapeut

Museum Valkenburg laat van 28 januari tot en met 14 april een overzichtstentoonstelling zien van de in 2021 overleden beeldend kunstenaar Dries Engelen. Het is een hommage aan een eigenzinnig kunstenaar uit Tegelen. Hij bleef tot op hoge leeftijd werkzaam en overleed toch nog plotseling op 93-jarige leeftijd. Dries Engelen was met recht een monumentaal figuur. Een kunstenaar die zijn eigen weg ging en zich niets aantrok van heersende modetrends. Hij lapte ze aan zijn laars. “Ik doe wat ik zelf leuk vind”, was zijn veelgehoorde slogan. Dat deed hij al vanaf het moment dat hij als leerling in de keramiekfabriek Russel Tiglia in Tegelen mocht beginnen en meewerkte aan het opzetten van beelden van kunstenaars als Charles Eyck, die toen al bekend was. Hij wist vanaf dat moment dat hij zelf ook kunstenaar wilde worden. Hij is het geworden en met verve gebleven, zijn leven lang.

Dries Engelen ging als dertienjarige aan het werk bij de afdeling volkskunst van Russel-Tiglia, een keramiekfabriek in Tegelen die van 1936-1966 actief was. Het was een kweekvijver voor veel Noord-Limburgse kunstenaars die later naam hebben gemaakt. In 1946 ging hij studeren aan de Kunstnijverheids-school in Maastricht. Daarna volgde hij de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij in 1954 afstudeerde als beeldhouwer. Hij ontmoette er onder meer Frans Gast, Marijke Stultiëns en Jacques Vonk. Het grote werk kon beginnen. Dries kreeg veel opdrachten, van gemeenten en van kerken. Hij maakte plaquettes en beelden die de openbare ruimte aankleden en opvrolijken. Ze staan onder meer in Maastricht, Weert, Tegelen, Heerlen en Zaltbommel. Maar Dries was ook keramist en hield van kleinere vormen. Hij werkte met metaal, klei en hout. Als kunstenaar bestreek hij een breed artistiek terrein. Met hetzelfde plezier werkte hij aan kleine en aan grote vormen in zijn atelier in de paardenstal van kasteel Meerssenhoven, waar hij tot zijn dood met echtgenote Carla woonde.

Creatief therapeut

Een kunstenaarsinkomen was in de jaren zestig niet bepaald riant, en niet genoeg om een groeiend gezin met toen vier kinderen te onderhouden. Als aanvulling ging Dries Engelen aan het werk als docent  aan de Kunstacademie Maastricht waar hij zelf ooit was opgeleid. In 1972 werd hij als professioneel kunstenaar gevraagd een afdeling Creatieve Therapie op te zetten in Vijverdal, het nieuwe psycho-medisch streekcentrum in Maastricht. Dries maakte samen met zijn collega’s van de creatieve ateliers in Vijverdal een oase. Patiënten konden er werken zoals ze wilden: grote of kleine beelden maken, etsen, tekenen, schilderen, fotograferen, edelsmeden en metaal bewerken. Dries was er van overtuigd dat creatief bezig zijn positief zou inwerken op de geest en dat dit op termijn tot genezing kon leiden. Als creatief therapeut zag Dries na twintig jaar zijn oude studievriend Jacques Vonk terug in Vijverdal. Jacques leed toen aan depressies. Hij herkende Dries, en vond het zelfs leuk hem terug te zien. Maar voor Dries Engelen was het een hele schok: de kunstenaar Vonk tussen andere patiënten. Het door Dries Engelen gemaakte beeld, een totempaal ‘Psyche Nikai’ – de geest overwint – staat nog steeds voor Vijverdal.

Museum Valkenburg wil met deze tentoonstelling over Dries Engelen een overzicht van zijn werk geven. De opening is op zondag 28 januari om 14 uur door kunsthistoricus en schrijver Servé Minis.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over dit evenement en/of interviews kunt u contact opnemen met: curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 6855.

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.