Door de eeuwen heen was Valkenburg onderdeel van verschillende staatjes en staten met verschillende Europese heersers. Dat zie je terug in de munten die wij in de bodem rondom Valkenburg aantreffen.
Sporadisch worden er Romeinse munten gevonden. Nog minder vondsten zijn bekend van munten uit de vroege Middeleeuwen waarin het muntgeld ook redelijk schaars was. Vanaf 1200 neemt de verscheidenheid toe. In Het Land van Valkenburg start de aanmunting van de Heren van Valkenburg. Maar we zien vooral Brabantse munten opduiken, omdat vanaf 1365 het Land van Valkenburg in bezit kwam van de Hertog van Brabant.
De Stad Luik met haar omvangrijke gebied speelt een grote rol voor onze omgeving. Muntgeld uit Luik zien wij dan ook het meest, startend vanaf midden 16e eeuw tot aan eind 18e eeuw. Ook vinden we vaker munten uit de dichtbijgelegen en belangrijke stad Aken, voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw. Vanaf 1715 tot 1795 maakten wij deel uit van de Oostenrijkse Habsburgse Nederlanden. Hiervan vinden wij echter duidelijk minder materiaal: Luiks en Akens geld voert in deze regio de boventoon.
In 1793 breekt voor onze contreien de zogenaamde “Franse tijd“ aan. Een enkele Franse munt duikt wel eens op, maar er wordt hier nog lang betaald met de oude munten uit de tijd van voor 1793. Dit blijft ook zo tot aan ca 1821. Dan pas komt de aanmunting van voldoende Nederlands geld op gang en zien wij de eerste “Willemcenten” met de karakteristieke “W” opduiken.
Als in 1830 België (en een flink deel van Limburg) zich afscheidt van Nederland worden de Belgische munten gangbaar, ook in de regio Valkenburg. Pas in 1877 wordt het gebruik van buitenlands geld als circulatiemunt in Nederland verboden. Wij vinden dan ook nog maar weinig buitenlands geld van na 1877, een uitzondering daargelaten. Maar wel de stuiver, het dubbeltje en de gulden. En last but not least, de huidige Euromunten.
Samen met Robin Huijnen is een overzicht van munten samengesteld die door de eeuwen heen gevonden zijn in Valkenburg en omgeving. Deze is onder meer te zien in de expositie ‘Sporen van handel en oorlog’. Hierin wordt het verleden van Valkenburg verteld met bodemvondsten van voornamelijk metaaldetectorvondsten. De expositie is te zien tot en met 1 september.