Laden Evenementen

Dit jaar start de vierde etappe van Tour de France Femmes vanuit Valkenburg. Ter gelegenheid van dit unieke evenement organiseert Museum Valkenburg een fototentoonstelling over het wielrennen in Valkenburg. Een belangrijke exposant is sportfotograaf Tonny Strouken. In de aanloop naar de expositie geeft Tonny Strouken op zondag 9 juni om 11.00 uur in Museum Valkenburg de presentatie ‘De Cauberg, berg der kampioenen’ met zijn historische wielerbeelden.

Geen enkele helling waar ter wereld was zó vaak scherprechter in wielerwedstrijden van internationale allure als de Cauberg in Valkenburg. Ga maar na: vijf keer finish van het WK wielrennen op de weg (een absoluut record), twee keer aankomst van de Tour de France, zestien keer finish van de Amstel Goldrace, 23 keer NK op de weg voor profs, zes keer aankomst Olympia’s Tour, doortochten van de Vuelta en Tour de France voor vrouwen, Ronde van Nederland, Binck Bank Tour én WK Cyclocross. Het was nog een met kiezel en zand bestrooide helling toen de Cauberg in Valkenburg, bijna 100 jaar geleden, voor het eerst in het parkoers van een wielerwedstrijd werd opgenomen. Nota bene vanuit Heerlen, waar een plaatselijk comité een wielerwedstrijd organiseerde en zich op de koers door Zuid-Limburg geen grotere uitdaging dan de Cauberg kon voorstellen. De mythe van de Cauberg was geboren en het steile grindpad zou uitgroeien tot ‘de berg der kampioenen’. Van Briek Schotte tot Philip Gilbert en van Joop Zoetemelk tot Jan Raas: op de Cauberg streden én wonnen de grote kampioenen van het mondiale wielrennen.

11 jaar jong was Tonny Strouken toen hij – in opdracht van de krant – zijn eerste foto’s maakte van een wielerwedstrijd op de Cauberg in Valkenburg. Niet zomaar een wedstrijd, maar het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg in 1948 in Valkenburg. Het was de aftrap van een prachtige carrière als sportfotograaf voor Tonny Strouken. In dat jaar vond – tien jaar na de mondiale titelstrijd in 1938 in Valkenburg – voor de tweede keer het WK Wielrennen plaats op en rond de Cauberg. Er zouden tot op heden nóg drie WK’s volgen in Valkenburg. En steeds was Tonny Strouken er met zijn camera’s bij. Na 1979 (Jan Raas) en 1998 (Oscar Camenzind), fotografeerde Strouken in 2012, 64 jaar na zijn debuut als 11-jarige, voor de vierde en laatste keer een WK Wielrennen op de weg in Valkenburg. Ditmaal in opdracht van De Telegraaf. De Belg Philip Gilbert won dat laatste WK in Valkenburg. De Cauberg liep als een rode draad door de imposante loopbaan van Tonny Strouken. Dat leverde een schat aan historische beelden op, maar ook talloze anekdotes en wetenswaardigheden die Strouken op boeiende wijze gaat vertellen én vertonen in Museum Valkenburg.

Reserveren is noodzakelijk via reserveer@museumvalkenburg.nl  met vermelding van ‘Cauberg’ en het aantal personen.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 10,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 5,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis
  • Voor speciale tentoonstellingen kan een toeslag worden gerekend.