Laden Evenementen

Sjef Hutschemakers en vrienden

21 aug t/m 13 november

Sjef Hutschemakers 85 jaar

Sjef en zijn vrienden, een overzichtsexpositie

In Museum Land van Valkenburg wordt zondag 21 augustus 2016 om 15.00 uur een grote retrospectieve expositie geopend van de bekende kunstenaar Sjef Hutschemakers uit Sint- Geertruid. Het Museum eert hem bij gelegenheid van zijn 85e verjaardag (22 mei 2016). De overzichtsexpositie is niet alleen een eerbetoon van het Museum, maar ook van een vijftiental vakbroeders en zusters die door het Museum zijn uitgenodigd met werk aan deze expositie bij te dragen. Een aantal van hen is overleden. In hun plaats heeft de familie werk ter beschikking gesteld. De tentoonstelling wordt om 15.00 uur geopend door de voorzitter van de Stichting Sjef Hutsch, Lon Hamaekers, kunstenaar in Spaubeek. Op zondag 13 november is de sluiting.

Sjef Hutschemakers is in 1931 in een boerengezin van acht kinderen geboren. Zijn vader heeft een gemengd bedrijf en de kinderen moeten van jongs af aan meehelpen: koeien melken, aardappels poten en rooien, voederbieten uittrekken, appels en peren plukken. Sjef is de derde in het gezin en voorbestemd om ook landbouwer te worden en zijn vader op te volgen. Helaas krijgt hij op 13-jarige leeftijd een ongeluk, waardoor hij drie vingers moet missen. Achteraf noemt hij het een geluk bij een ongeluk. “Vader begreep dat werken op de boerderij niet meer ging. Daardoor kreeg ik kans me toe te leggen op tekenen en schilderen.” Vader stelde voor dat Sjef architect werd, maar Sjef liet zich inschrijven aan de Kunstacademie. Later ging hij naar de Jan van Eyck Academie, waar hij leerling werd van Prof. Jaap Min.

Heimwee in Amsterdam

Net als een aantal andere Limburgse kunstenaars, onder wie Pieter Defesche, Gène Eggen, Ger Lataster, Lei Molin en Pierre van Soest, vertrok Sjef na zijn opleiding naar Amsterdam. “Als je erkenning zocht, moest je niet in Limburg blijven. De bekendheid van veel kunstenaars in deze streek reikte niet verder dan Limburg. Na mijn studie heb ik mezelf dan ook uitgedaagd en ben een jaar naar Amsterdam gegaan. Ik had niet meer bij me dan een penseel, een kladblok, een kwartje en wat inkt. Ik leefde van wat ik daar als telegrambesteller verdiende. Maar ik trof daar een heel andere mentaliteit aan en die beviel me niet. Een Hollander werkt met strakke lijnen. Een Limburger houdt meer van gebogen lijnen. Ik kreeg heimwee en ben na korte tijd weer teruggegaan.”

Moeder Aarde en het bovennatuurlijke

In zijn hele werk is het boerenleven een onuitputtelijke bron van inspiratie gebleven. Hij voelt zich sterk betrokken bij ‘Moeder Aarde’. Ook het Zuid-Limburgse landschap is geliefd bij Sjef Hutschemakers: de boerderijen met schapen, een oud vervallen houten poortje, een boer en boerin met koeien op weg naar de stal om te melken. Een stilleven met appels en peren op tafel ademt een dromerige en verstilde sfeer, zoals het schilderij op het affiche, dat door de schilder ‘De eenzame’ is getiteld. Sjef laat het verleden herleven. In deze retrospectieve komen kleurrijke taferelen van Sjef Hutsch aan bod, die de Zuid-Limburger en ook niet-Limburgers zullen herkennen.
Maar ook het bovennatuurlijke inspireert Sjef Hutschemakers. Hij schildert bijvoorbeeld elk jaar de processie in Sint-Geertruid. Die gebeurtenis is voor de diepgelovige Sjef de hemel op aarde. Hij ziet poëzie in een processie. “Iedereen is blij; de zon schijnt; er worden bloemen gestrooid. De schutterij trekt uit. Je moet naïef zijn. Anders kun je dit niet zo beleven en vastleggen op het doek.”

Vrienden over Sjef

Voor Lon Hamaekers uit Spaubeek, die de expositie op 21 augustus opent, is religieuze bezieling de allesomvattende karakteristiek van het werk van Sjef Hutsch. “Niet alleen de direct herkenbare religieuze afbeeldingen als bijbelvoorstellingen en kruiswegstaties, maar ook stillevens, verstilde Limburgse landschappen en werkende mensen in de natuur symboliseren en getuigen van de verworvenheid die hij van huis uit heeft meegekregen.”

Naast het eigen werk van Sjef zijn in deze jubileumtentoonstelling ook werken te zien van vrienden, die daarmee een eerbetoon brengen aan de 85-jarige kunstenaar. Van de overleden kunstenaars Peter Schuijren, Hans Bartelet, Jaap Min, Willie Gorissen en Agnes Creyghton-Motké is werk aanwezig dat familie beschikbaar heeft gesteld. Van de onlangs overleden Voerense kunstenaar Rob Brouwers is er werk dankzij particuliere bezitters. Verder nemen deel Janneke Laheij, Pallieter Hutschemakers (zoon van Sjef en schilder), Marguerite Jurrissen, Kirsten Hutsch (dochter van Sjef), Vivianne Schuijren, Arthur Puts, Jos Hameleers, Marte Hameleers, Patrick Creyghton, Marijke Stultiens en Lon Hamaekers.

Van al deze kunstenaars is werk op de tentoonstelling. Ook is hun werk te koop in het Atrium van het museum.

Enkele vrienden typeren hem. Marijke Stultiens (89) typeert Sjef als een “Eerlijke, harde werker”. Patrick Creyghton noemt Sjef “Een boerenzoon uit Banholt, zeer gelovig.” Arthur Puts: “Sjef bruist van energie en passie. Hij brengt zijn levensovertuiging voor het voetlicht zonder opdringerig te zijn.” Ook voor Jos en Marthe Hameleers staat het spirituele voorop: “Sjef is een rooms-katholiek natuurmens“.

Beeldhouwster Vivianne Schuijren portretteert Sjef voor deze tentoonstelling.

Uitzending op TV

De Limburgse TV, L1, zal de documentaire van Maurice Nijsten over Sjef Hutschemakers, die eerder door de KRO uitgezonden was, opnieuw uitzenden op zaterdag 20 augustus om 18 uur, met herhalingen op zondag 21 augustus om 11, 13 en 15 uur.
Diapresentatie van de opening van de expositie “Sjef en zijn vrienden”

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 10,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 5,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis
  • Voor speciale tentoonstellingen kan een toeslag worden gerekend.