Valkenburg heeft een nieuw archeologisch speerpunt bij Plein 15 februari, vlakbij een ingang naar een mergelgroeve en een vuursteenmijn. Op deze plek wordt via ‘augmented reality’* een stukje geschiedenis van Valkenburg belicht. De nieuwe speerpunt is in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) tot stand gekomen. Met de vier nieuwe speerpunten in de regio, wil de RCE extra aandacht vragen voor de archeologische monumenten binnen de ArcheoRoute Limburg en deze toegankelijk maken voor een breed publiek.
De speerpunt is onderdeel van AcheoRoute Limburg. Met behulp van een app ontdek je indrukwekkende archeologische vindplaatsen en beleef je het verhaal van Limburg op een unieke manier. Op Plein 15 februari vertelt de speerpunt het verhaal van onze verre voorouders die op zoek waren naar vuursteen voor het maken van werktuigen en wapens. Mergel was voor hen een afvalproduct. Veel later, toen vanaf de middeleeuwen mergel werd gebruikt werd voor de bouw, was de aanwezigheid van vuursteen juist een sta-in-de-weg. De blokbrekers die de mergel uit de groeves haalden, hadden liever mooie egale mergel zonder die lastige, keiharde vuursteen. En ook nu nog mijden blokbrekers de vuursteen om hun zagen te sparen.
Wim Weerts, wethouder monumenten en materieel erfgoed: “De vuursteenmijnen en groeves van Valkenburg verdienen deze aandacht. Zuid-Limburg is een van de weinige plekken ter wereld waar de Krijt-periode aan de oppervlakte komt. Let wel, we hebben het dan over een geologisch tijdperk van 100 miljoen jaar geleden. Het is bovendien uniek hoe de inwoners van deze regio het krijtgesteente en de daarin verborgen vuursteen op een innovatieve manier wisten te gebruiken.“
De ArcheoRoute Limburg is een samenwerking tussen de Provincie Limburg, deelnemende gemeenten en Limburg Marketing. De route is van belang omdat het bijdraagt aan het behoud en de waardering van Limburgs erfgoed. Wethouder Kevin Rouwette: “”Valkenburg heeft haar toeristisch kapitaal te danken aan de mergel die overal zichtbaar is in onze kerken, kastelen en (rots)woningen. Nu maakt de mergel ook deel uit van de Archeoroute Limburg. Overigens hebben we nog een speerpunt op het Walramplein waar het verhaal van de kasteelruïne wordt verteld. Mooi dat iedereen die interesse heeft, maar ook de toevallige voorbijganger op deze manier iets leert van onze boeiende geschiedenis.”
Fotobijschrift: op de foto (vlnr) Wim Weerts, Joep Steinhage (Archeo Route Limburg),
José Schreurs (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) en Kevin Rouwette.