—– PERSBERICHT —–

Stemmen die in de muur verdwijnen

De kunst van Dyon Scheijen

In Museum Valkenburg is van 28 januari tot en met 14 april  de unieke expositie ‘Horen, zien en voelen’ te zien. Niet alleen voor ziende mensen, maar ook voor bezoekers met een visuele- of gehoor handicap. Kunstenaar Dyon Scheijen uit Valkenburg plaatst levensgrote kunstwerken op de wanden. Alleen visueel al indrukwekkend. Dieprood en andere kleuren. Het raakt je als je ernaar kijkt. Maar ook mensen met een gehoor handicap kunnen er plezier aan beleven. Want verrassend genoeg speelt de menselijke stem een belangrijke rol.

“De tentoonstelling omvat kunstwerken waar bezoekers voor kunnen staan en zich kunnen onderdompelen in een ervaring die draait om kleur, figuren en verhalen. Ze kunnen hun eigen stem beluisteren die daarna langzaam verdwijnt in het doek. Want mijn kunstwerk absorbeert het geluid van de stem op een bijna magische  manier.” “Horen is meer dan geluid dat via de oren binnenkomt. Het is akoestisch absorberende kunst in harmonie met de omgeving,” zegt Dyon Scheijen. De kunstenaar is als fysicus-audioloog werkzaam bij Zorggroep Adelante in Heerlen en ziet dagelijks patiënten, zowel kinderen als volwassenen, met een gehoor handicap. Ze zijn een bron van inspiratie. Kan hij vanuit zijn kunstenaarschap iets voor hen betekenen? Hij meent van wel. “Vanuit mijn werk houd ik van een combinatie van wetenschap en kunst,” zegt hij. In de expositie in Museum Valkenburg zijn de werelden van kunst en wetenschap samengebracht.

Scheijen ziet als klinisch fysicus-audioloog vaak dat in de huidige moderne interieurs een slechte akoestiek aanwezig is. Gezellig met een groep vrienden dineren in de woonkamer geeft veel hinder bij het volgen van de gesprekken. Harde vloeren, gladde wanden, een grote glazen pui over een gehele wand maakt dat er een enorme weerkaatsing is van geluid. Met behulp van zachte materialen, of akoestisch absorberende doeken, kan de akoestiek verbeterd worden. En kunst op akoestisch absorberende doeken kan een oplossing zijn, meent Dyon Scheijen. Als concrete uitwerking van zijn ideeën ontwerpt hij grote stijlvolle doeken als kunstwerk waarbij de enorme oppervlakte een bijzondere functie heeft. Als akoestisch absorberend materiaal wordt schapenwol gebruikt. De speciale bewerking van wol en de hoge dichtheid van het materiaal zorgen voor een geluids-absorberend effect, zowel bij lage als bij hoge frequenties van geluid. Scheijen werkt samen met een firma die zijn ontwerpen naar wens op maat uitvoert. Ze kunnen voor mensen met bepaalde gehoorproblemen een oplossing zijn. “Zo gaan kunst en wetenschap hand in hand”.

Kunst voor mensen met een handicap. Daarom zijn ook uitgenodigd: de Stichting Hoormij, een professionele organisatie voor mensen met een gehoor- of evenwichtsaandoening,  de Stichting Ushersyndroom, deze stichting wil meer bekendheid geven aan de handicap doof/blindheid, de Stichting Oorfonds (Fondsenwerving voor oordonderzoek) en de Stichting Ogen en Oren Tekort (O.O.T), de stichting die zich inzet voor mensen met een zintuiglijke beperking. In deze expositie is ook werk te zien van twee gehandicapte kunstenaars:  Charles Eyck (die op vroege leeftijd doof werd) en Jan van Genk,  doof geboren kunstenaar uit Brabant.

Deze buitengewone tentoonstelling waarin kunst, geluid en een nieuwe kijk op handicaps samenkomen, wordt op zondag 28 januari om 12 uur geopend door de burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over dit evenement en/of interviews kunt u contact opnemen met: curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 6855.

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.